Museu Etnogràfic i Històric

Museu de Figuerola del Camp, L’essència d’un poble

El Museu Etnogràfic i Històric de Figuerola del Camp  fou inaugurat l’any 2006. Deu anys després i gràcies al projecte “Viure al poble més, eix 4” del FEDER,  reobre les seves portes per presentar un museu reformat, modern, amb un discurs expositiu innovador i més atractiu. L’objectiu és que el visitant descobreixi en aquest espai íntim i acollidor, la identitat de Figuerola i la seva essència de poble. Els mitjans audiovisuals, la llum, el so i una museografia evocadora permeten copsar sensacions, vivències, records,... que ens apropen a les històries de vida d’un poble de pagès en el trànsit del segle XIX al XX.

Amb la remodelació, el recorregut expositiu s’estructura en quatre àmbits -un d’exterior i tres d’interiors- que proporcionen certa llibertat de circulació al visitant. A l’exterior, sota una porxada, es mostren diferents estris agrícoles,que formen part de la col·lecció etnogràfica del museu. Des del pati, s’accedeix al vestíbul, concebut com a punt de rebuda al públic. Ací hom hi pot conèixer la història de la vila, els seus trets característics i el seu patrimoni cultural i natural. Destaca l’exposició d’una part representativa de la col·lecció d’arqueològica del jaciment neolític de la Cova del Gat. En el tercer dels àmbits, el discurs es centra en la crisi de la fil·loxera i el despoblament del camp. L’escenografia ens apropa a conèixer la desesperança d’un matrimoni de pagesos en el moment d’abandonar la seva terra. El recorregut es completa amb l’espai íntim de la cambra, on una veu en off ens parla de les estratègies matrimonials i dels pactes entre famílies per tal de regular la transmissió del patrimoni.

Aquest Museu Etnogràfic i Històric, juntament amb  La Torre de la Mixarda (seu del Centre d’Interpretació de les Torres de Guaita), el Pont del Diable, La Cova del Gat, el nucli urbà, el conjunt arquitectònic i paisatgístic de Miramar i un entorn natural que convida a la passejada i la pràctica de l’esport, fan de Figuerola del Camp un punt de visita obligada, per als qui s’endinsen en la Ruta del Cister.

Elisabeth Baldor Abril

Regidoria de Cultura. Ajuntament de Figuerola del Camp

Dades de localització i contacte.

C/ de Dalt, 1 - Tel. 977 63 01 75

aj.figuerola@altanet.org

www.figuerola.altanet.org

Visites guiades concertades